Rijangst
Angst voor de snelweg of voor de parkeergarage. Veel mensen zijn angstig voor het rijden op de snelweg. Vaak vindt men het te druk en heeft men angst voor de snelheid waarmee hier gereden wordt. Ook het invoegen op de snelweg is dan vaak een groot probleem. Parkeren in een parkeergarage kan voor sommige mensen ook heel beangstigend zijn, waardoor parkeergarages altijd gemeden worden. En dat terwijl er in Nederland steeds meer parkeergarages gebouwd worden!
Deze aspecten spelen voor sommige leerlingen al tijdens hun rijlessen. Parkeren, snelweg; allemaal zaken die als ‘eng’ ervaren kunnen worden, zeker voor de onervaren leerling.
Door tijdens je lessen voldoende zelfvertrouwen op te bouwen kan veel voorkomen worden. Dan kun je straks zonder problemen de weg/snelweg op, en parkeren. Onze instructeur heeft een cursus rijangst gevolgd, en is gecertificeerd rijangst specialist. Daardoor weet hij hoe hij al tijdens het lessen jou op de juiste manier dat benodigde zelfvertrouwen bij kan brengen, zodat jij straks zelfverzekerd de weg op durft, ook zonder iemand naast je. Omdat jij weet dat je het zelf kunt. Want een rijbewijs halen stopt niet bij het examen, je zou kunnen zeggen dat het dan pas echt begint.
Faalangst
Je rijdt goed, zegt de rij-instructeur. Je voelt jezelf ook zeker in de auto. Maar bij het rijexamen ben je volledig geblokkeerd en niets lukt meer. En dus ben je gezakt!
Helaas is bovenstaande geen uitzondering, het lijkt wel of het steeds vaker voorkomt. Leerlingen ontwikkelen steeds vaker een angst om op het rijexamen te mislukken, waardoor het normale denken en de normale vaardigheden geblokkeerd worden en lagere resultaten worden behaald dan verwacht mocht worden.
Faalangst kan zowel positief als negatief zijn. Bij positieve faalangst presteer je juist extra goed wanneer je gestresst bent. Terwijl bij negatieve faalangst het stressniveau te hoog is om nog te kunnen presteren.
Daarnaast is faalangst in 3 groepen te verdelen:
- Cognitieve faalangst: doordat men te zenuwachtig is kan men niet meer teruggrijpen op de kennis en kunde die men reeds verworven heeft;
- Sociale faalangst: wat zullen anderen denken?
- Motorische faalangst: blokkeren van praktische vaardigheden
Faalangst en perfectionisme gaan helaas prima samen. Deze groep wil rijden zoals het hoort en verwacht dat anderen dit ook zullen doen. Wanneer dit niet gebeurt maakt dat onzeker en angstig en kan het leiden tot rij-angst.
Faalangst en rijexamenangst is een hoogst vervelend verschijnsel. Kandidaten zakken niet omdat ze slecht rijden, maar omdat ze te zenuwachtig zijn om te laten zien wat ze kunnen. En die zenuwen kosten veel geld, niet alleen omdat het dure examen opnieuw moet, maar er moeten ook weer extra rijlessen genomen worden.
De instructeur(s) van Rijschool Suler heeft de nodige opleidingen gevolgd voor het begeleiden van mensen met rijangst. De kennis die hiermee is opgedaan is ook uitstekend toe te passen bij leerlingen met faalangst. Als je van jezelf al weet dat je faalangst hebt, laat het dan zo snel mogelijk aan de instructeur weten, zodat hij er van het begin van de opleiding af aan rekening mee kan houden. Dit geeft weliswaar geen garantie dat je tijdens je examen geen last zult hebben van je faalangst, maar we zullen er alles aan doen om de faalangst onder controle te krijgen.
Het CBR biedt tegenwoordig ook de mogelijkheid een faalangst-examen te doen. Dit praktijkexamen is speciaal bedoeld voor kandidaten die met behulp van de beschikbare middelen niet de noodzakelijke rust kunnen vinden om te slagen voor het rijexamen. De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 90 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig jouw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om jou op je gemak te stellen. Want als jij je op je gemak voelt, dan presteer je het beste!
Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kun je een time-out aanvragen. Of meerdere, als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven. Je examinator kan je ook een time-out geven, als hij denkt dat je dat nodig hebt. Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! Je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat jij moet laten zien dat je veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt. Omdat het examen langer duurt en wordt afgenomen door een speciaal opgeleide examinator, is het wel duurder dan het gewone rijexamen voor de personenauto.